2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat (bubuh garan sesudu teh)
rendam pulut 1-2 jam. kalau nak pulut jadi kuning bubuh kunyit dalam air rendaman.
kukuskan sehingga masak. takpa kalau ia nampak sedikit keras.
Masa tengah panas-pans tu tuangkan santan yang dah bergaram tu dan kacau rata-rata.
kalau tak posa boleh la rasa. sesuai tak kemasinannya.
kalau nak makan terus pun boleh. kalau nak dia tahan lama dengan kata lain lambat basi, kukuslah semula pulut yang dah bersantan ni. biar semua bakteria mati pulut akan lambat basi.
Kelapa manis untuk makan dengan pulut
kelapa parut 1 biji
gula merah 1 cawan (tapi masa aku beli tu RM1.00 je)
gula pasir 2 sudu makan.
tepung gandum 1 sudu makan.
hampa gaul saja semua bahan dalam kuali atas api sehingga rupanya macam inti. siap.
No comments:
Post a Comment