Saturday, May 18, 2013

Kacang Potong






BAHAN:

600grm kacang tanah - digoreng tanpa minyak
100grm bijan- digoreng tanpa minyak
600grm gula pasir
2 sudu besar majerin

CARA:

masak gula hingga semuanya hancur.

masukkan majerin

bila majerin dah larut dalam gula, masukkan kacang dan bijan, gaul rata

canai adunan yang dah rata tadi setebal 0.5cm -1 macam, ikut cita rasa masing-masing, jangan terlalu tebal nanti masa nak makan boleh sakit gigi

bila dah canai, cepat-cepat potong.nanti adunan keras dah susah nak potong, pastikan pisau anda tajam.

agak mencabar kerana kita kena bertindak pantas, cabarannya ialah kena bertindak semasa adunan panas dan adunan cepat sangat keras/membeku.

kalau adunan dah beku susah sikit nak potong.bukan susah sikit tapi susah banyak..hahaha..

No comments:

Post a Comment